Tuesday, March 8, 2011

Nasi lemak


Nasi Lemak

3 cawan beras
3 1/2 cawan santan
halia sebesar ibu jari di hiris nipis
daun pandan

Basuh beras, dan toskan. Masukkan beras, santan, halia, daun pandan dan garam ke dalam rice cooker. Masakkan.

Sambal tumis

segenggam ikan bilis
2-3 biji bawang besar
1-2 senduk cili kering yang telah dikisar
belacan
asam keping

Kisar bawang, sebahagian ikan bilis dan belacan. Panaskan minyak. Goreng baki ikan bilis sehingga separuh masak. Masukkan bahan-bahan dikisar dan cili. Tumis hingga garing. Setelah garing, masukkan sedikit air dan asam keping. Masukkan juga garam dan gula. Perlahankan api. Biarkan ia mendidih. Apabila sambal pekat bolehlah diangkat.

Daging Goreng

Daging dihiris dan direbus sehingga lembut. Angkat dan tumbuk sedikit. Gaulkan dengan sedikit kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng daging tersebut. Jangan sampai terlampau garing. Angkat.

1 biji bawang besar
1 biji cili hidup

Hiris keduanya. Panaskan sedikit minyak. Layurkan bawang dan cili hiris tadi. Kemudian masukkan daging yang telah digoreng. Angkat.

No comments:

Post a Comment