Resepi:
Bahan-bahan
100gm telur putih
110gm serbul badam
165gm gula ising
60gm gula halus
Sediakan 2 "baking paper" dan lukis bulatan sebesar 1" -1 1/2 ". Letak di atas loyang.
Ayak gula ising dan serbuk badam ke dalam bekas. (Boleh kisar lagi untuk mendapatkan hasil yang lebih halus)
Dalam bekas lain, pukul telur putih pada kelajuan perlahan, kemudian ke kelajuan yang tinggi. Pukul sehingga putih. Masukkan gula halus, dan pukul lagi hingga telur kelihatan berkilat dan "keras". (apabila ditonggeng bekas, telur tidak akan jatuh).
Gaulkan adunan gula ising dan serbuk badam dalam adunan telur sehingga sebati. Pastikan adunan sebati (jika diuji dengan spatula ia akan turun seperti riben). Bubuh warna (saya pakai warna masterchef).
Masukkan adunan ke dalam piping bag yang telah diletakkan nozel bulat. "Pipe"kan adunan ke atas loyang. Bahagian permukaan perlu rata. Sekiranya permukaan tidak rata, kacau semula adunan sehingga mendapat kelembapan yang diperlukan.
Biarkan macaron yang telah "dipipe" 30-45 minit sebelum dibakar. Pada masa ini, permukaan atas macaron akan mengering dan mengeras.
Panaskan oven. Bakar selama 15 minit. Angkat. Biarkan sejuk sebelum dileraikan dari "baking paper".
Filling:
100gm cokelat masak1/2 cawan krim
Panaskan kedua-duanya dengan menggunakan kaedah double boiler. Biarkan sejuk & pekat (saya letak dalam fridge sebentar). Kemudian bolehlah disapu pada macaroon.
Selamat mencuba.....
No comments:
Post a Comment