Friday, August 30, 2013

Puff Daging Berkeju

Hidangan kali ini sangat ringkas dan senang dibuat. Actually inti tu boleh dipelbagaikan mengikut citarasa you all. Sangat lazat dan berkhasiat. Mesti cuba kay!

 


Puff Daging berkeju

Inti daging

400gm daging cincang Ramly
1 biji bawang besar Holland
2 ulas bawang putih
1 cawan sos tomato
1 sudu teh oregano
garam dan gula secukup rasa
Air

Bawang putih dicincang halus. Bawang besar dipotong dadu. Panaskan sedikit minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih. Bila sudah kekuningan masukkan daging. Gorengkan sedikit. Kemudian masukkan sos tomato, oregano. garam, gula dan air. Biarkan sehingga daging lembut dan masak hingga kering. Setelah kering angkat dan sejukkan.

1 pek puff pastry Kawanku
keju Mozarella
telur kuning

Ambil 1 lapis puff pastry. Masukkan inti daging. Taburkan keju secukup rasa. sapukan sedikit telur keliling kulit puff tapi jangan terlalu banyak. Lipat dua dan lekatkan tepi puff. Kemudian tekankan dengan garfu disekeliling puff. Ulangi proses tadi.

Akhir sekali sapukan telur di atas puff. Bakar di dalam oven dengan suhu 180C selama 40 minit atau sehingga puff kekuning2an.

No comments:

Post a Comment