Tuesday, March 8, 2011

Mi Kari


Mi Kari

500gm mi kuning dicelur

Bahan-bahan untuk dikisar:

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
7-8 sudu besar rempah kari ikan
sedikit halia

Rencah
1 keping dada dhiris kecil
1 paket bebola ikan
3 keping fish kek dipotong nipis dan digoreng
kerang secukupnya
tauhu kering
sawi

1 kotak kecil santan
1 keping asam keping

Cara-cara membuatnya:

Panaskan minyak. Tumiskan bahan pengisar sehingga naik bau. Masukkan air secukupnya. Kemudian masukkan ayam, bebola ikan dan asam keping. Biarkan mendidih / sehingga ayam masak. Kemudian, masukkan santan, kerang, fish cake, tauhu kering dan sawi. Masukkan juga garam dan gula secukup rasa. Biar sehingga mendidih. Angkat dan hidangkan bersama mi.

No comments:

Post a Comment