Sotong Kicap
300gm sotong dibersihkan
2 ulas bawang putih dicincang
beberapa hiris halia
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 biji cili merah dipotong serong
2 sudu kicap pekat
kicap manis/kicap masin
air secukupnya
Tumis bawang putih dan halia. Masukkan air dan kicap. Biar mendidih. Masukkan sotong. Tunggu hingga lembut. Masukkan bawang besar dan cili. Biarkan bawang lembut seketika. Angkat dan hidangkan.
** Ada 2 cara untuk masak sotong:
1) seperti di atas
2) selepas air mendidih, masukkan sotong, bawang, dan cili. Kacau seketika dan padamkan api
Sotong perlu dimasak sekejap atau lama sebab selepas beberapa ketika ia akan jadi liat. Bila sotong jadi liat, jangan panik, biarkan ia dalam kuali sehingga ia lembut kembali.
No comments:
Post a Comment