Tuesday, September 20, 2011

Gulai Labu dengan Ikan Kering


Bahan-bahan:

1/2 biji labu sederhana besar
250ml santan
sedikit air
2 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit (optional)
tulang ikan kering secukupnya di basuh

Bahan untuk dikisar:

1 biji bawang besar
11 biji cili api (ikut kepedasan yang anda mahu)
kunyit hidup / serbuk kunyit

Labu dipotong dadu sederhana besar. Di dalam periuk masukkan labu, bahan-bahan dikisar, 1/2 santan, sedikit air, serai dan daun kunyit. Panaskan periuk. Sekali sekala, perlu dikacau supaya tidak pecah lemak. Apabila labu 1/2 lembut, masukkan tulang ikan kering. Kacau-kacau. Tunggu sehingga labu hampir lembut, masukkan lebihan santan. Bolehlah diangkat apabila labu sudah cukup masak/lembut.

** Jangan masuk garam dahulu. Biarkan gulai labu seketika supaya masin dari tulang ikan kering meresap. Sebelum dihidangkan bolehlah panaskan seketika dan masukkan garam secukupnya.

No comments:

Post a Comment