Tuesday, September 20, 2011
Gulai Labu dengan Ikan Kering
Bahan-bahan:
1/2 biji labu sederhana besar
250ml santan
sedikit air
2 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit (optional)
tulang ikan kering secukupnya di basuh
Bahan untuk dikisar:
1 biji bawang besar
11 biji cili api (ikut kepedasan yang anda mahu)
kunyit hidup / serbuk kunyit
Labu dipotong dadu sederhana besar. Di dalam periuk masukkan labu, bahan-bahan dikisar, 1/2 santan, sedikit air, serai dan daun kunyit. Panaskan periuk. Sekali sekala, perlu dikacau supaya tidak pecah lemak. Apabila labu 1/2 lembut, masukkan tulang ikan kering. Kacau-kacau. Tunggu sehingga labu hampir lembut, masukkan lebihan santan. Bolehlah diangkat apabila labu sudah cukup masak/lembut.
** Jangan masuk garam dahulu. Biarkan gulai labu seketika supaya masin dari tulang ikan kering meresap. Sebelum dihidangkan bolehlah panaskan seketika dan masukkan garam secukupnya.
Labels:
Sayur
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment