Friday, August 30, 2013

Lontong

Favourite anak-beranak. Gerenti licin, tak sempat nak ulang-ulang pun. hehe


Lontong

Nasi impit mini pek direbus

Kuah.

Bahan A (kisar)
3 biji Bawang besar
4 ulas bawang putih
30gm udang kering

Bahan B (goreng spara masak)
ubi kentang
tahu
tempe

Bahan C
pucuk/suun direndam
kacang panjang di potong serong2
kobis di hiris lebar sejari

serai di titik
300gm udang hidup
200ml Santan
2 L Air
garam
asam gelugor

Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumiskan Bahan A dan serai yang telah dititik. Tumis sehingga naik garing dan naik bau. Kemudian masukkan udang, kacau-kacau seketika. Masukkan air dan asam gelugor. Biar hingga mendidih. Masukkan Bahan C dan Bahan B. Masukkan santan dan garam. Masak sehingga sayur lembut.

Sambal:
2 biji bawang besar
30gm udang kering
2-3 senduk cili kisar
serai
air asam jawa

Kisar bawang dengan udang kering. Tumiskan bawang, cili dan serai yang telah dititik. Masukkan sedikit air asam jawa. Goreng sehingga sambal kering.

No comments:

Post a Comment