Friday, September 20, 2013


Popia Goreng

1 biji Sengkuang (sederhana)
1 biji Lobak Merah
1 keping tauhu
1 biji telur
3 ulas bawang putih
Sos tiram
kiub ayam

Kulit popia secukupnya

Cara-cara membuatnya:

Panaskan sedikit minyak. Masukkan tauhu. Hancur-hancurkan tauhu di dalam kuali. goreng sehingga masak. Angkat.
Kemudian, masukkan telur yang telah dipukul dan dibubuh garam dan lada sulah sedikit. Kacau-kacau seperti buat telur hancur. Goreng hingga masak. Angkat dan boleh campurkan dengan tauhu.

Sengkuang dan lobak merah dihiris halus-halus sepeti batang mancis. Basuh dan toskan.
Panaskan minyak. Tumiskan bawang putih. Masukkan seidkit air, sos tiram, kiub ayam dan sedikit garam. Masukkan lobak. biarkan seketika. Kemudian masukkan sengkuang. Kaup balikkan. Angkat dan masukkan ke dalam penapis. Biar sejuk.

Kulit popia dibuka sehelai-sehelai. Gulungkan inti ke dalam kulit popia hingga habis. Kemudian bolehlah digoreng secara dip fry.

No comments:

Post a Comment