Masa zaman sekolah dulu inilah kerja sampingan. Bila ada pengumuman esok breakfast apam atau esok nak buat kuih lompang/kusui, ha... bermulalah kerja aku.. mengisar beras menggunakan batu pengisar. Memang tradisional habis. Tak pakai pengisar letrik a.k.a blender... memang ori beras dibasuh dan direndam.. kemudian akan dikisar dengan batu pengisar. Nak mengisar beras ni pun bukan boleh sebarangan. Kalau kisar laju-laju, hasil kisaran akan menjdai kasar. Kena kisar pada kelajuan sederhana sahaja. Kisar sekali dengan "ibu apam" (nasi semalam di gaul dengan ragi). Kalau ragi kurang elok, maka kurangla menjadinya apam tu. Lepas kisar, kisaran ditapis pula menggunakan penapis kain. Kemudian dicampurkan dengan air gula dan akan diperap semalaman. Awal-awal pagi kukus la adunan apam..
Tetapi zaman sekarang dah senang. Semua dah dipermodenkan. Tak perlu lagi pakai beras yang dikisar... dah diganti dengan tepung beras aje. Tak perlu lagi pakai ragi, cukup sekadar pakai yis mauripan.. dan tak perlu lagi kisar pakai batu pengisar... boleh tekan "blender" je...
Apam
Resepi Asal: Zana
1 cwn nasi
2 cwn tepung beras
1 cwn gula putih
1 1/4 cwn air
3 gm yis
4.3 gm eno (sepeket kecil rm0.70)
Blend nasi dengan air hingga halus then add sugar, tepung dan yis. Blend hingga sebati. Masuk dlm bekas dan tutup rapat. Perap selama more than 4 hours (semlm perap 5 jam). Selepas tu kacau perlahan dan masukan pewarna jika mau then masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan dan biar another 5 minit. Panaskan kukusan. Masukan dlm cawan2 kecil dan kukus selama 15 minit. emmm sedap dimakan dengan kelapa parut.
*** saya pakai sepeket eno 4.3gm untuk 2 bancuhan di atas
***untuk tujuan frozen, apabila sejuk bekukan di dalam freezer. Setelah beku barulah di "packing".
Untuk menghidangkannya, nyah bekukan apam, kemudian dikukus semula seketika. Insyaallah apam akan lembut kembali.
Tetapi zaman sekarang dah senang. Semua dah dipermodenkan. Tak perlu lagi pakai beras yang dikisar... dah diganti dengan tepung beras aje. Tak perlu lagi pakai ragi, cukup sekadar pakai yis mauripan.. dan tak perlu lagi kisar pakai batu pengisar... boleh tekan "blender" je...
Apam
Resepi Asal: Zana
1 cwn nasi
2 cwn tepung beras
1 cwn gula putih
1 1/4 cwn air
3 gm yis
4.3 gm eno (sepeket kecil rm0.70)
Blend nasi dengan air hingga halus then add sugar, tepung dan yis. Blend hingga sebati. Masuk dlm bekas dan tutup rapat. Perap selama more than 4 hours (semlm perap 5 jam). Selepas tu kacau perlahan dan masukan pewarna jika mau then masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan dan biar another 5 minit. Panaskan kukusan. Masukan dlm cawan2 kecil dan kukus selama 15 minit. emmm sedap dimakan dengan kelapa parut.
*** saya pakai sepeket eno 4.3gm untuk 2 bancuhan di atas
***untuk tujuan frozen, apabila sejuk bekukan di dalam freezer. Setelah beku barulah di "packing".
Untuk menghidangkannya, nyah bekukan apam, kemudian dikukus semula seketika. Insyaallah apam akan lembut kembali.
No comments:
Post a Comment