Wednesday, September 21, 2011

Macaroon



Lagi satu percubaan membuat macaroon. Kali ni pakai serbuk hazelnut. Rasanya lagi sedapppp... tapi rupanya.. hmm belum dapat yang beul-betul cantik... Takpe.. nanti kita cuba lagi sampai perfect...

200g gula ising
110g serbuk badam
90g telur putih
30g gula halus

Sediakan 2 "baking paper" dan lukis bulatan sebesar 1" -1 1/2 ". Letak di atas loyang.

Ayak gula ising dan serbuk badam ke dalam bekas. (Boleh kisar lagi untuk mendapatkan hasil yang lebih halus)


Dalam bekas lain, pukul telur putih pada kelajuan perlahan, kemudian ke kelajuan yang tinggi. Pukul sehingga putih. Masukkan gula halus, dan pukul lagi hingga telur kelihatan berkilat dan "keras". (apabila ditonggeng bekas, telur tidak akan jatuh).

Gaulkan adunan gula ising dan serbuk badam dalam adunan telur sehingga sebati. Pastikan adunan sebati (jika diuji dengan spatula ia akan turun seperti riben). Bubuh warna (saya pakai warna masterchef).

Masukkan adunan ke dalam piping bag yang telah diletakkan nozel bulat. "Pipe"kan adunan ke atas loyang. Bahagian permukaan perlu rata. Sekiranya permukaan tidak rata, kacau semula adunan sehingga mendapat kelembapan yang diperlukan.

Biarkan macaron yang telah "dipipe" 30-45 minit sebelum dibakar. Pada masa ini, permukaan atas macaron akan mengering dan mengeras.

Panaskan oven. Bakar selama 15 minit. Angkat. Biarkan sejuk sebelum dileraikan dari "baking paper".

Filling:

Pes Cokelat (beli di kedai bahan bakeri)

2 comments:

  1. rajin sungguh ..aku buat sekali keluar tanduk dinosour..tobat nak buat lagi,....heheheh

    ReplyDelete
  2. Ctnaemah: kluar tanduk? ada org bg tip.. kasi hentak sket dulang pembakar so tanduk tu jd flat... cercoba

    ReplyDelete