Resepi sate ni resepi "family". Tiap kali raya inilah hidangan pada raya pertama. Memang tak pernah miss. Gerenti ada. Cuma bila dah jadi orang Selangor a.k.a. minang segera, menu raya dah bertukar jadi lemang dan rendang minang (bukan negeri punya ya). Tapi raya tahun ni, kita merajinkan diri membuatnya. :)
Bahan-bahan:
2kg isi ayam potong sederhana nipis
1-1.5 cawan gula
Gaul dan perap semalaman.
Bahan Kisar
3 -4 biji bawang besar
5-6 ulas bawang putih
3 batang serai
1" halia
sedikit lengkuas
kunyit
6-8 sudu besar serbuk ketumbar
6-8 sudu besar serbuk jintan manis
3 sudu besar jintan putih
garam secukupnya
Masukkan kesemua bahan kisar ke dalam perapan daging bersama gula. Perap lagi.
Lagi lama lagi sedap. Simpan dalam peti sejuk untuk setengah hari. Kemudian dingin bekukan(frozen).
Cara Memasak:
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Masukkan sate. Goreng sehingga sate nampak kekuningan. Angkat dan hidangkan bersama nasi impit dan kuah kacang.
No comments:
Post a Comment