Monday, April 7, 2014

Rol Ayam


Rol Ayam

Inti

(didadu)
1 biji Bawang besar
2-3 ulas bawang putih
4-5 biji kentang
1 keping dada ayam
-------
7 sudu makan rempah kurma
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam/lada sulah
garam secukupnya
150g mix vege
1/2 kiub serbuk ikan bilis maggi

Cara-cara

tumis bawang putih dan bawang. masukkan dada ayam yang telah didadu. gorengkan sehingga ayam spara masak. masukkan bancuhan rempah kurma, serbuk jintan dan serbuk ikan bilis dengan sedikit air. gorengkan sebentar. masukkan kentang, dan air secukupnya. biar seketika. masukkan mix vege. biar sehingga kentang dan mix vege lembut. masukkan garam dan lada hitam secukupnya. angkat apabila inti agak2 kering (jangan terlampau kering).

sebuku roti gardenia.

wapkan roti seketika. gelekkan. masukkan inti. gulungkan dan gamkan. potong dua roti kalau mahu. buat sehingga inti habis.

panaskan minyak. pecahkan sebiji telur. celup roti tadi dalam telur dan gorengkan sehingga kekuningan.

boleh makan begitu sahaja/dengan sos.

** gam - bancuhan tepung dan air.
** roti yang telah dicelup dengan telur boleh juga digolekkan dengan serbuk roti dan kemudian goreng hingga kekuningan.
** boleh juga difrozenkan. frozenkan terus roti yang sudah siap digolek ke dalam bread crumb.
** kalau x nak bread crumb, boleh frozen terus roti selepas siap digulungkan. (celup telur sebelum digoreng)

No comments:

Post a Comment