Tuesday, April 10, 2012

Ayam Panggang a.k.a Roasted Chicken


Dah lama berangan hendak panggang ayam seekor untuk santapan keluarga, baru kini tercapai :). Bila dah buat, tak adalah susah sangat.

Bahan-bahan:-

1 ekor ayam sederhana besar dibersihkan dalam dan luar.

A
3 sudu mentega/marjerin
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu teh oregano

B
130g yogurt
5 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu teh oregano
2 sudu besar madu
3 sudu besar cili kisar

C
minyak zaitun
garam
lada hitam

D
lemon (dibelah 2)

Cara-cara:-

1. Gaulkan A. Masukkan bahan A di bawah kulit ayam, urut-urut untuk meratakannya.

2. Perahkan 1/2 lemon ke atas ayam dan ratakan.

3. Lumurkan bahan C pada ayam.

4. Satukan bahan B. Kemudian lumurkan pada ayam (luar dan dalam).

5. Perap ayam (paling min 2 jam).

6. Masukkan 1/2 biji lemon ke dalam ayam.

7. Panaskan ketuhar pada suhu 200 selama 10 minit. Masukkan ayam dan perapan ke dalam loyang. Balikkan ayam selepas 30 minit. Turunkan suhu ketuhar ke 180. Bakar lagi 30-40 minit. Setelah kekuningan/masak, bolehlah angkat. Keluarkan ayam dari loyang.

Membuat sos:-

Panaskan loyang yang mengandungi sisa-sisa perapan ayam yang telah dibakar tadi di atas dapur. Masukkan 1 sudu besar tepung gandum. Kacau hingga rata. Masukkan air secukupnya. Masukkan garam dan sos tiram secukup rasa. Biar mendidih, dan angkat.


Focaccia garlic bread

5 sudu besar mentega/marjerin
3 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu teh oregano

Gaulkan kesemua bahan. 3 buku roti focaccia dibelah dua. Sapukan mentega yang telah digaul herba pada roti. Bakar sekejap dalam ketuhar.


No comments:

Post a Comment