Menu malam ni Black Pepper Beef Pasta. Menu inspirasi makan kat food court Giant Ahad aritu. Tapi dah diubah rasa ikut citarasa sendiri.
Bahan: Black pepper beef
400gm daging lembut (saya pakai daging Australia)
1/2 paket perencah Black Pepper Maggi
lada hitam kasar
Daging dihiris nipis. Basuh bersih. Kemudian gaulkan perencah Black pepper Maggi dengan lada hitam kasar secukupnya. Perap dalam 30 minit.
Panaskan kuali. Goreng daging tadi sehingga masak (tak perlu garing). Angkat dan ketepikan.
Bahan: Pasta
400g (1bungkus) Spagetti
1/2 labu bawang putih (dicincang)
5-7 biji cendawan butang (dihiris nipis)
1/2 - 3/4 cawan minyak zaitun
garam
chilli flakes secukupnya
Rebus spagetti sehingga masak. Dalam kuali berasingan panaskan minyak zaitun. Tumiskan bawang putih. Masukkan cendawan dan chilli flakes. Masukkan garam secukup rasa. Kacau seketika. Kemudian masukkan spagetti yang sudah direbus berserta air rebusannya sedikit. Gaulkan sehingga sebati. Angkat.
Di dalam pinggan, letakkan spagetti. Kemudian letakkan daging goreng tadi di atasnya. Hidangkan.
** kalau nak pedas taburkan chilli flakes
No comments:
Post a Comment