Best sangat bubur ni. Bila buat teringat arwah Bah saya, sebab dia suka makan bubur som-som. Dan orang yang selalu suka buat ialah arwah makcik "Mak Bada". Masa dulu-dulu saya tak suka makan. Memang tak pandang pun. Tapi dah "matang" ni, memang rindu sangat-sangat kat kuih-kuih melayu. Bila bab kuih Melayu ni macam berat jer kan nak buat. Sebab kebanyakannya bahan-bahan memang simple, tapi nak membuatnya remeh :D
Bubur Som-som
1 cawan tepung beras
2 cawan santan
1 cawan air
3/4 sudu garam
daun pandan
Satukan semuanya dan kacau sebati. Tapiskan. Kacau atas api sampai likat. Angkat dan letak dalam bekas.
Air gula
1 cawan gula merah
1/4 cawan gula pasir
1 cawan air
Jerang atas dapur sehingga gula larut.
Hidangkan bersama bubur som-som.
No comments:
Post a Comment